torsdag 14 september 2017

Stänger hotellrummet

Här muras locket i ett hål med 6 mm diameter. Någon murargeting är det rent trivialnamn-mässigt ändå inte. Släktet Symmorphus heter vedgetingar på svenska.

Enligt Nationalnyckeln har vi här i Österbotten tre arter vedgetingar att välja bland. De två som torde vara vanligast - S. allobrogus (laduvedgeting) och S. bifasciatus (husvedgeting) - är normalt mycket mindre till växten än vad den här damen är.

Då återstår S. angustatus (sälgvedgeting) som kan växa sig uppemot 15 mm lång. De två tidigare nämnda är i 10-12 cm-klassen som störst (normalt). Ett annat alternativ - på basen av storlek - kunde vara S. crassicornis (ekvedgeting) men dess utbredning och förekomst är ett frågetecken för den här delen av landet. Dessutom torde den i normala fall välja lite andra typer av miljöer och platser för sitt bobygge.

För att ytterligare krångla till artningen har jag inte fotograferat ett antal detaljer vilka kunde vara bra att få möjlighet att kolla närmare. Det gäller bl.a. tillräckligt tydligt dokumenterad punktur lite här och var. Den exakta teckningen - dvs. de gula markeringarna - kan variera en smula inom arterna och är därmed lite vanskliga ledtrådar.

Dessutom har jag inte råkat få syn på någon bild av de ovan nämnda arterna där någon av dem skulle ha de gula fläckarna i ansiktet. Vet inte i hur stor omfattning de förekommer eller hur stor variationen är beträffande den saken.

Hur som helst har hon fyllt två 18 cm djupa bohål i hotellet. Det tackar jag för. Kul med gäster!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar