torsdag 14 september 2017

Färgvariationer

I något tidigare skede har jag nämnt att jag ofta fotograferar även vanliga kryp om och om igen. En delorsak är att många av dem uppvisar färgvariationer och det är av intresse att kunna jämföra dem. Nu ska det direkt sägas att jag verkligen inte tagit många bilder av Araneus marmoreus, men här, här och här hittas i alla fall tre stycken som alla har andra färger än spindeln i det här inlägget.

Den här fortfarande subadulta marmorspindel-honan hade sitt lilla nät i en renfana. Vid tiden för fotograferandet (en afton 15.8) höll hon som synes på att sörpla i sig ett bearbetat och mjukt paket.

Det är lätt att förväxla en dylikt färgad marmorspindel med de korsspindlar går i liknande färgtoner, men det finns vissa detaljer som indikerar vad det rör sig om för spindel. Det här exemplaret råkar ha en korsliknande teckning (oftast mindre tydligt "kors") men den generella formen är inte korsspindelkors-aktig. Det är iofs inte den detaljen som är central i sammanhanget. Bakkroppens teckning på sidorna är bättre ledtrådar. Dessutom är bakkroppen som bredast mer mitt på. Korsspindelns bakkropp är oftast bredast längre fram och den känns således mer "triangulär" om liknelsen tillåts. Benens randning är en annan giveaway. Visserligen kan korsspindlar också ha tendenser till motsvarande gles randning, men sammantaget pekar alla dessa detaljer i en riktning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar