onsdag 20 september 2017

Där gick rösten upp i falsett

Informativt, men med en uppoffring värd namnet uppoffring.

Ectemnius cavifrons-hanen har nämligen drabbats av könsorgans-utfall (eller vad det kan heta) och var i skick därefter. Han dog ett par timmar senare. 

Orsaken till hans situation är ändå högst antagligen en nyligen utförd parning. Jag vet inte hur det ligger till med just dessa rovsteklar, men hos många hanar av olika steklar (kanske främst sociala sådana) går könsorganen i princip sönder under parningen. I fallet honungsbin pratar man t.o.m. om att de "exploderar". 

Hur som helst. Efter parningen dör hanarna oberoende om könsorganen rivits ut, gått sönder, exploderat, imploderat, emigrerat eller lämnat intakta. Uppdraget är fullföljt och generna fortsätter i en ny generation nästa säsong..

När arter är svåra att skilja åt på basen av utseende, är könsorgan (både hanar och honor) ofta den enda säkra metoden. På den här bloggen har det t.ex. ofta nämnts i samband med spindelinlägg. Ectemnius cavifrons är dock en art man kan spika utan så långt gången undersöknng.

Bilderna togs 21.8. Hanen är tillvaratagen. 

Edit 22.9: Tillvaratagen och tillvaratagen... Hade glömt korken på röret han plockades hem i och därmed hade hans kvarlevor drabbats av mögel eftersom allt låg orört i några dagar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar