måndag 14 augusti 2017

Livräddad ur tunnan

Varje gång jag gör förbi någon av våra vattentunnor är det baywatch-aktivitet och ofta får man ju hjältemodigt fiska upp nödställda. 

Det är inte särskilt ofta som spindlar råkar i sjönöd, men den här (max) två millimeter lilla hoppspindeln är ett exempel på att så ibland sker. Det är en liten juvenil. Arten i fråga blir i och för sig inte särskilt storvuxen och stannar vid ca 3-4 mm.

Inledningsvis trodde jag det är någon art i släktet Heliophanus, men parprickarna på bakkroppen stämde inte riktigt. Via facebook-gruppen Spindelnätet fick jag svar av hoppspindelexpertisen. Det rör sig om ett exemplar av Synageles venator - smalmyrespindel.

Fyndet är ganska kul eftersom det verkar vara ett av de nordligaste fynden i landet - om inte det nordligaste (fyndkartan är ju inte uppdaterad sedan 2013). Som vanligt när det handlar om småkryp är fynden trots allt beroende av artningar och rapporteringar. Så med andra ord är det helt säkert fullt möjligt att hitta arten en bra bit norrut från Nykarleby. Det är bara att söka. I första hand är det läge att leta i vegetation nära stränder (vatten).

Som vuxen får den en mer långsmal och - typ - "skulpterad" kroppsform vilken är mer myr-lik (därav dess svenska trivialnamn). Den ska även ha en ljus [hår]rand tvärsöver carapax precis bakom det bakre ögonparet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar