lördag 15 april 2017

Markisen från Bådaviken

Alltså markis i form av den utfällbara skärm man kan ha på utsidan av fönster eller dörrar. Inte markis som titeln "markis" och inte markis som i mark-is. Det skulle vara ett lustigt ord - en synonym till glaciär kanske. Men jag kunde förvisso faktiskt ha tagit hem en del mark-is från Bådaviken. Det fanns ju en del sådant kvar... ja inte som glaciär i dess rätta betydelse då förstås men... 
Nu räcker det! Till saken...

Neriene montana (markisspindel) är en tokvanlig spindel. Men tokvanlig eller inte, så passade jag på att ta ett antal bilder av en hona jag knaprade fram under en barkflaga på sydsidan av en rutten alstam ute vid Bådaviken i går. Hon hade säkerligen spenderat vintern på den platsen. 

Hon fick balansera en liten stund på en lämplig kvist medan jag pekade på henne med kameran och tryckte av ett antal exponeringar.

Särskilt stillasittande ville hon inte vara. Helst ville hon neråt. Det må ha varit en minusgrad i dag, men sådant bekommer inte dessa köldtåliga spindlar.

Markisspindeln hör till de större täckvävarna (Linyphiidae) och blir uppemot 8 mm (kroppslängd). När det inte är vinter (eller bakslag i våren) så återfinns hon och hennes artfränder i låg vegetation där de väver sina trassliga hängmattor. Sök på skuggiga platser där träden kanske inte står riktigt extremtätt, så hittar du markisspindeln innan du hinner uttala dess namn.

Det här exemplaret var kanske 6 mm. Hade endast några enstaka ströbilder av den här arten sedan tidigare. Som jag påpekat vid några tillfällen tidigare i bloggen, är det inte alltid man bemödar sig om att ta bilder av de mest vanliga varelserna. Men egentligen är det absolut på sin plats när det t.ex. gäller spindlar eftersom de ofta har olika mönster individer emellan. En och samma art kan ofta vara ganska varierad i färgsättningen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar