torsdag 18 december 2014

Lucka nr 18

Trippel-lucka! Är du en sk. hund- eller katt-människa? Du kanske t.o.m. är nimravid-typen och letar efter faktalitteratur som matchar din personlighet? Lugn! 
I den här samlingen böcker finns något för var och en av nämnda karaktärer.

För bara två dagar sedan var samma illustratör inblandad i den här julkalendern. Mauricio Antón står nämligen även bakom bilderna i dessa små mästerverk.
Äldst av böckerna är den som syns i mitten. The Big Cats and their fossil relatives är gjord tillsammans med Alan Turner (som också var författare i lucka sextons Afrika-bok).
Kattboken utgavs 1997 av Columbia University Press. 234 sidor och den absoluta merparten av dessa är fyllda av Antóns suveräna blyertsteckningar, där de många olika utdöda kattdjuren rekonstrueras på ett synnerligen trovärdigt sätt. I mitten av boken finns ett antal sidor med färgmålningar tryckta på lite bättre papper. Mauricio Antón kan mer än teckna med blyerts. Stora kattdjur - både sabeltandade som "normala" varianter behandlas, men vissa andra katt-lika djur nämns också i korthet. Bl.a. en numera utdöd grupp djur som kallas nimravider och som även de utvecklade sabeltandade modeller.

2008 gav Columbia University Press ut Dogs, their fossil relatives & evolutionary history. Den är skriven av Xiaoming Wang och Richard H. Tedford. Upplägget är ytterst lika den föregående boken. Alltså en bok för de som föredrar jyckar framom katter.

Längst till höger (i första bilden) ser ni en bok som heter Sabertooth. 2013 kom detta verk ut. Boken är till sin helhet producerad av Antón och resultatet är häpnadsväckande vackert - och informativt. Han har fokuserat helt på de djurgrupper som i något skede kom att utveckla släkten och arter utrustade med extremt långa hörn-/huggtänder. Det är med andra ord inte bara kattdjur (även om de är i majoritet) som lyfts fram. 
Varför utvecklades rovdjur med dylika tänder - samt en rad övriga morfologiska anpassningar som skiljer sig från de hos dagens stora rovdjur?
Vilka var dessa djur och var levde de?
Varför finns inga sabeltandade djur idag? 
Vill du känna till svaren - eller i alla fall de plausibla svaren - så rekommenderas detta stycke bladguld. Ett fyrverkeri av högklassiga illustrationer blåser dig av stolen när du bläddrar i Sabertooth, så sätt dig i en bekväm soffa. En del bilder känner man igen från The Big Cats men flera av dessa har piffats till lite extra inför utgivningen. Boken är utgiven av Indiana University Press och precis som i en tidigare lucka har jag den här gången valt att inte utmana kontobalansen med någon bild från insidan. Förlaget har så övertydlig uppmaning om att inte på något endaste, minstaste lilla vis kopiera ens ett litet tomt hörn av deras utgåvor. Man får för sig att de skickar en hel hord blodtörstiga, sabeltandade advokater så fort lukten av kamera närmar sig deras bok. Men vacker är den alltså - den där boken de tryckt.

The Big Cats inleds med "For our families and in memory of Björn Kurtén"
Sabertooth inleds med "For my family and in memory of Alan Turner"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar