måndag 10 februari 2014

8. Rovfågelförföljelse

Under 2013 har det kommit många rapporter om rovfågelförföljelse i Skottland. Flera olika rovfåglar är inbegripna men mest handlar det om de två stora örnarna.
Havsörnen utrotades i Storbritannien 1918 då den sista kvarvarande - en helvit hona - sköts på Shetlandsöarna. Hon hade då levt ensam på öarna i 8 år sedan hennes hane hade skjutits 1910. Sista häckningsförsöket på ”fastlandet” skedde i Skottland 1916. 1975 inleddes ett rejält arbete med att återinföra örnarna till de brittiska öarna och efter enträgna ansträngningar etablerades så småningom en stam. Kungsörnarna hade, i motsats till havsörnarna, lyckats överleva med några fåtal och kom att öka en aning i antal. Den ökningen verkar dock numera ha avstannat och de som försöker hålla koll på örnarna hittar nu som då skjutna eller förgiftade exemplar. Förgiftningsfallen drabbar främst kungsörnarna men även andra rovfåglar eftersom giftet finns i utplacerade åtlar. Förföljelsen av kungsörn tycks främst utföras av dem som ser konkurrenter i örnarna. Konkurrensen handlar då om de jaktbara hönsfåglarna. 

I slutet av 2013 lämnades en anhållan om att utnämna kungsörnen till [skotsk] nationalfågel in till Skottlands nationella parlament. En aktiv röst i anhållan är den kände skotske naturfilmaren Gordon Buchanan som bl.a. hållit i kameran i ett flertal av BBC’s lysande naturdokumentärer. 
I samband med anhållan hävdade en högt uppsatt politiker att kungsörnen inte är en lämplig nationalfågel eftersom den påminner folk om nazisterna. Visserligen fanns örnen med på ett symbolhörn hos nassarna men ändå… varifrån får vissa personer sina skruvade idéer?

Under tiden fortsätter rovfåglarna förföljas och dödas. Örnar, vråkar, kärrhökar, glador… inga flyger säkert på de brittiska öarna. Ett sanslöst dödande utan orsaker som inte på något enda sätt kan rättfärdigas ur saklig synvinkel. 

…Och nu lyfter jag fram endast den lilla delen (Storbritannien / Skottland) av vårt jordklot bara för att jag har råkat få ögonen och läsa nyheter från det hållet. 
Hur ser det ut i andra länder? 
Hur ser det ut hos oss? 
Små fåglar viskar ibland saker som tyder på att ett visst rovfågelhat också pyr här och var i dessa trakter. Hoppeligen är det ändå inte så omfattande. 
Men det finns alltså fortfarande människor som hyser attityder vilka regerade för 100 år sedan - då när britterna äntligen blev av med sin sista havsörn.


Nykarlebyboende havsörnshona. Fotograferad sommaren 2013



2 kommentarer:

  1. I Sverige ser det ut så här:

    "Av 503 undersökta kungsörnar åren 1993–2011 hade minst 72 procent dött av mänskliga aktiviteter. Och av 111 kungsörnar som röntgats vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm hade 14 procent spår av ammunition i kroppen."

    SvaraRadera
  2. Precis. Hade inte kollat de siffrorna närmare men jag försökte följa med i diskussionen kring de svenska kungsörnarna i samband med att man i Sverige gjorde en ny rovdjurspreposition förra året.
    Kungsörnen fick då en helt ny och mycket lägre siffra som referensnivå för landet.

    En liten "incident" i Skottland fick fårfarmarna att bli skraja och höja rösterna. Handlade då om en havsörn som ertappades med att äta av ett nyfött lamm. Följden var givetvis ett krav på att få bort (flytta) örnarna som hade sina revir i närheten. Obduktionen visade senare att lammet högst troligen dött av den då rådande kylan och att örnen således endast var asätare i detta fall.
    Några örnar flyttades givetvis aldrig. Örnar lär ju vara ganska flygförmögna och bestämmer helst själva var de vill bo.

    72% lät som en stor siffra men där ingick alltså också sådana som förolyckats på andra sätt än genom ren förföljelse. Tågkrockar, högspänningsledningar osv.

    http://www.wwf.se/source.php/1491093/Kungs%F6rn%20-%20illegal%20jakt%20f%F6rf%F6ljelse%20och%20annan%20d%F6dlighet-LOW%20RES-revised.pdf

    Kungsörnen och renkalvar. Från sida 20 och framåt:
    http://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/rovdjur/artfakta-kungsorn.pdf

    SvaraRadera