torsdag 13 februari 2014

6. Tigerfarmer

Nu är vi framme vid tigern. Jordklotets största kattdjur. Om nu lejonen är hotade på den afrikanska kontinenten - för att inte tala om spillran av de indiska lejonen - så är tigern verkligen illa ute. Man räknar idag med att det finns totalt 3200 tigrar kvar i vilt tillstånd varav Bengalisk tiger är den mest numerära underarten av sex st kvarvarande. Förutom fortsatt tjuvjakt hotas tigrarna väldigt mycket av krympande livsutrymme vartefter deras områden och skogar exploateras.
Framtiden är onekligen dyster för dessa kattdjur.

Men det finns fler tigrar än de nämnda 3200. I Kina ska det enligt uppgift finnas mellan 5000 och 6000 tigrar i farmer. Där föds de upp för att pälsen ska säljas som statusvara till rika kineser och för att benen ska malas ner och bli en ingrediens i det ack så hälsosamma tiger-vinet. Kina har gjort verksamheten fullt laglig med hjälp av lite lämpliga gråzoner. Farmerna är ett skämt. Tigrarna föds upp på billigast tänkbara sätt med vanvård och rent djurplågeri som resultat. Samtidigt som vilda tigrar sakteliga håller på att dö ut ska deras artfränder i farmerna massproduceras och leva under horribla villkor bara för rent patetisk ”lyxkonsumtion” och en ledsam vanföreställning om att tiger-vinet är en dundermedicin.
Det känns rätt långt som rent hyckleri när nationen Kina arbetar så oerhört hårt med att hålla sin jättepanda under armarna (inget fel med det) men samtidigt inte kröker ett finger för en stor mängd andra, minst lika hotade, arter i landet.

USA har också sina tigerfarmer. Även där torde det finnas någonstans kring 5000 tigrar i fångenskap. Här har dock tigern ett annat användningsområde - nämligen som sällskapsdjur. Grunden till de stora mängder tigrar (och även andra stora kattdjur) i USA är en tidigare import av djuren för bl.a. underhållningsbranschen. Cirkusar och andra ”industrier” behövde sina kassakor. Uppfödningen blev lyckosam och tigrar finns helt lagligt i ett flertal av staterna. Texas är en av de tigertätaste. Man kan på sina håll lätt köpa en tiger att ha i trädgården och i några av staterna behövs inte ens ett tillstånd. Här omhändertas tigrarna kanske i grunden bättre än i Kina men det är lika fullt en bedrövlig situation. Tigrarna behövs sannerligen inte bakom ett staket i USA, de behövs där de hör hemma. 

Förresten… vita tigrar är eftertraktade men vita tigrar är inte så numerära. Det har bl.a. lett till inavel och ett känt resultat är Kenny - en numera avlidden vit tiger med brachiocephalt ansikte.



1 kommentar:

  1. Det finns många absurda sjuka utnyttjanden av vilda djur. Den Indiska palmmården som man på kaffeplantager upptäckte åt kaffebönor, och som sedan gav upphov till den numera exklusiva kaffesorten Kopi Luwak, hålls nu i burar och matas med bär från kaffebusken. Sedan säljs det som om det vore funnet i naturen:

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-24034029

    SvaraRadera