tisdag 31 december 2013

Årets sista dag - men jag fuskar med bilderna

Dessa fotografier är nämligen tagna igår och inte alls idag. Men jag nyttjar dem ändå som något slags surrogat till fyrverkeribilder nyårsaftonen till ära. Det blev ju ändå en del färger medan solen var på väg nedanom grantopparna sydväst om Bådaviken.

Egentligen borde jag ha dokumenterat viken och den exceptionella vädersituationen mer till sin helhet men med de brännvidds-begränsningar mina två medhavda objektiv bjöd på blev det bara smala utsnitt av vyerna.

Mitt ute i viken låg fortfarande ett tunt istäcke men högvattnet hade nog pumpat in en del ny väta som givetvis inte frusit i den rådande värmen. Man kunde ju hoppas att detta högvatten fryser till en fin och skarp is vilken i sin tur kan ta med sig (kapa) vassen under vintern och således röja lite i viken. Det skedde för två vintrar sedan och resulterade i att man kunde se ovanligt mycket av vikens vatten (och fåglar) under våren och försommaren. Den mängd vass som trängts i viken det senaste sommarhalvåret var rent av deprimerande ur fågelspanar-perspektiv.

Värmen och det öppna vattnet - speciellt vattnet utanför viken - gör att vissa sjöfåglar ännu håller till i området. Framförallt vitfåglar i form av fiskmåsar och gråtrutar syns mer eller mindre konstant. Mot eftermiddagen och kvällen samlas de i fjärden utanför viken. Förutom dessa och stjärtmesarna (förra inlägget) syntes bara några enstaka fågelarter i form av blåmes och grönfink plus något annat som flög förbi på avstånd och som jag inte hann artbestämma. 
Ja... kråkor och skator ska jag ju inte glömma. De är ju också fåglar.

Nu får vi göra som H.M. Konung Carl XVI Gustaf och vända blad. 
Fågelkryss-häftet är från och med imorgon helt blankt och fullt av möjligheter. För även om jag tidigare (i den här bloggen) påstått att jag inte kryssar så gör jag väl det ändå i någon mån. Jag kan konstatera att årets resultat blev oerhört magert men om man inte aktivt försöker så är heller inget annat att vänta. Däremot har jag ändå haft långt fler alldeles fantastiska och energi-givande "ute-timmar" än på väldigt många år och det är de timmarna som räknas. Härmed önskar jag alla ett riktigt gott nytt år med hopp om riktigt fina stunder och upplevelser ute i den där naturen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar