lördag 19 oktober 2013

Källarliv

Veckan som gått har vi ägnat oss åt huset. Den gamla kåken vi bor i är utrustad med en alldeles fantastiskt fin stenkällare med rappat valvtak.
Problemet är att vatten tränger in och tidvis har det varit närmare en meter djupt där nere. I veckan har vi rensat ut allt bråte som under åren simmat och "mognat" i bedrövelsen. De gamla dörrarna, dörrkarmarna, allsköns skräp samt ett avloppsrör som någon gång dragits ner genom källartaket och ut via golvet har avlägsnats. Vattnet kommer för övrigt in genom detta avloppsrör och sannolikt är det grundvatten som tränger in. Nu är utrymmet äntligen rensat och städat. Då är det "bara" att lyckas få stopp på det där vattnet också. 

Det finns givetvis även djurliv där nere i källaren. Mitt i taket hänger denna oerhört vackra fjäril. Det är ett flikfly - Scoliopteryx libatrix. Larverna är helgröna med en ljusare sidorand och hittas på olika videväxter. De vuxna fjärilarna dyker upp i augusti och kan ses en bit in på hösten. De övervintrar i källare (så oerhört passande) eller dylikt varpå de sedan flyger från sen vår och in i juli. Detta enligt den fantastiska, relativt nya fjärilsboken Sveriges Fjärilar (Elmqvist, Liljeberg, Top-Jensen, Fibiger. 2011) som jag nog ska skriva lite om när/om det börjar tryta med dagsfärskt bloggmaterial.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar