söndag 22 september 2013

Öga för parasiter



För någon vecka sedan laddade jag upp en liten "trailer" och nu har jag hunnit klippa lite i materialet som föranledde det hela.
I nr 3/2013 av Finlands Natur ingick denna parasit-angripna bärnstenssnäcka - Succinea putris - i min artikel.
Leucochloridium är en mask (finns flera olika arter) som har snäckan som en mellanvärd. Maskarna parasiterar egentligen fåglar. När maskarna lägger (sprider) sina ägg kommer de ut med fåglarnas avföring. Bärnstenssnäckor äter gärna fågelbajs och väl inne i snäckan utvecklas de till ett mellanstadium (sporocyst) som i sin tur bildar det långa pulserande matpaketet fullt av "parasitbarn" vilket tränger ut i snäckans ögontentakler. Snäckans nervcentrum slås ut och den söker sig upp i ljuset där fåglar har lätt att upptäcka det larvliknande lockbetet. Fåglar som äter snäckan - eller river bort ögonantennerna - blir således infekterade och parasiten kan utvecklas till sitt vuxna stadium.
Totalt tre snäckor med dessa parasiter hittade jag i trädgården under sommaren. Det här exemplaret hade fyra synliga ockupanter som trängdes och konkurrerade om plats i ögonantennerna.

Här är Youtube-länken till filmen också. Där är formatet en aning större än här på bloggen.

Nu kommer bloggen att vara tyst i en vecka då det står arbetsresa på programmet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar