fredag 9 augusti 2013

Mickelsörarna. Del 29 - Lärkfalk vid Norrskat

Nu är det här visserligen en lärkfalk - Falco subbuteo - som fotograferats vid Norrskat (Köklot) men bilderna får ändå vara med i den långa Mickelsörarna-följetongen som härmed avslutas.
När båten kom in mot hamnen i Norrskat kretsade falken över skogen bredvid inloppet. Ett par gånger sågs den fånga något som den åt direkt i flykten. Troligen insekter av något slag. Det kan exempelvis ha handlat om en myrsvärm eller någon annan samling insekter som svävade över skogen och som lärkfalken tullade på.
Lärkfalken är en synnerligen elegant rovfågel och den är en passande avslutning på dessa inlägg. Lärkfalkar kunde förövrigt ses över några olika holmar ute vid Mickelsörarna så vete katten om den inte är lite av en karaktärsfågel för området.

Rovfågel och rovfågel förresten. Alla fåglar som äter andra djur större än insekter kan väl kallas rovfåglar men idag vet vi att falkar rent släktskapsmässigt ligger närmast tättingar och papegojor. Falkarna hör alltså inte alls till samma ordning som de egentliga rovfåglarna.
När genetiken kommer in i bilden så förändras olika släktträd ibland en hel del.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar