söndag 7 juli 2013

Luftherravälde

En av våra största blomflugor är fönsterblomfluga - Volucella pellucens. Det är en kännspak fluga som förutom sin storlek utmärker sig genom det tydligt gula ansiktet och det breda, gulvita fältet på bakkroppens andra segment.

Här en hona som fotograferades förra sommaren.

Hanarna "spelflyger" just nu och likt flera andra blomflugors spelflykt handlar det om att ta ett visst luftrum - ett revir - i besittning. 

Att hålla sitt revir är inte lätt. Det går åt mycket energi och med jämna mellanrum är hanarna tvungna att åka iväg och tanka pollen eller nektar. Hos oss är det i dessa dagar parasollbladsblom (Astilboides tabularis) och ligustersyren (Syringa reticulata) som lockar mest. Kanske delvis för att de är planterade i närheten av soliga och vindskyddade platser där blomflugehanarna också annars gärna vill ha sitt revir.
Den som bäst orkar hålla konkurrerande hanar stången har givetvis fina möjligheter att också få till det med en hona.

Det är ett ständigt "bajsande" medan de svävar.

Befruktade honor blir så småningom ett hot mot närliggande getingkolonier. Honorna söker nämligen upp getingbon där hon deponerar sina ägg. När larverna kläcks äter de inledningsvis rester inne i boet men vartefter de blir större börjar de angripa och glufsa i sig getinglarverna inne i deras celler.

Det är en spännande utmaning att försöka få dessa svävande hanar fångade på bild och mellan varje halvacceptabelt resultat kommer säkert 15 suddiga exponeringar och fyra st utan fluga alls.
En del "misslyckade" bilder kan i och för sig vara fina eller spännande på sitt sätt. Jag laborerade en del med olika bakgrunder samt deras färgsättning och/eller ljusverkan. Bakgrunden blir ju i makro-sammanhang ofta ett nonfigurativt fält. När det gäller bilderna jag plockat in här är det ändå mest sådana där själva flugan kommer fram någorlunda - med undantag för fotografiet med cembratallen i bakgrunden. Jag blev lite småförtjust i färgmönstret som uppstod i den exponeringen.



Alla bilderna förutom den från förra året (honan) är tagna med Canon FD 200 f4 Macro-objektivet monterat på kameran. Inställningarna varierar en smula men bländaren är mellan 4 och 11, slutartiden oftast kring 1/1000 och ISO mellan 600-800.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar